Najważniejsze skróty klawiszowe w Farze
F5 - kopiuj
F8 - usuń
gdy chcemy wgrać kilka plików naraz zaznaczamy jeden trzymamy SHIFT na klawiaturze i poruszamy się strzałkami w dol i na koniec F5.
F11 - to samo co alt + f1 tylko trochę szybciej
Plik jest dobrze spakowany dlatego ma taki mały rozmiar ...
Dla nowicjuszy: procedura flashowania wiąże się z utratą gwarancji oraz utratą danych z pamięci telefonu. Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody spowodowane ingerencją w oprogramowanie telefonu.
Instrukcja:
1. Uruchom FARa
2. Naciśnij ALT + F1 i wybierz JD Flasher lub F11
3. Wybierz db2020, DCU-60, 921600 i naciśnij [jump down into a large rabbit hole]
4. Kliknij dwa razy na oflash
5. W prawym oknie znajdź plik MAIN (rozpakowany) i naciśnij lewym bądź prawym klawiszem na nim, a następnie COPY. W nowym oknie nic nie zmieniaj, naciśnij COPY. Następnie ma być zaznaczone "as a babe image" i naciskasz [yeah, flash it]. Nie wyłączaj programu.
6. Jak skończy wybierasz w prawym oknie plik FS (rozpakowany) i robisz to samo, co z MAINem.
7. Jak zrobi FS to klikasz dwa razy na ".." i naciskasz YES.
8. Odłącz kabel, wyciągnij i włóż baterie. Soft już wgrany, ale brakuje customizacji. Ściągnij ją.
9. Powtórz pkt 1, 2, 3.
10. Kliknij dwa razy na ofs.
11. Wejdź w tpa/preset.
12. Usuń folder custom.
13. Znajdź w prawym oknie rozpakowaną customizacje (folder custom i w środku pliki lub jeden - customize.xml).
14. Naciśnij na folder CUSTOM w prawym oknie, następnie na COPY. Jak skończy, to ".."
dwa razy i YES.
15 (punkt dotyczy tych co wgrali soft od k810i)
Jeśli już odłączaliśmy telefon od fara do podłączamy go i
1. Uruchom FARa
2. Naciśnij ALT + F1 i wybierz JD Flasher
3. Wybierz db2020, DCU-60, 921600 i naciśnij [jump down into a large rabbit hole]
10. Kliknij dwa razy na ofs.
szukamy tpa/preset/system/lighteffect/systemeffects
i wgrywamy plik lighteffect od k800i
Jeśli będziemy chcieli się połączyć z komputerem do transferu pliku a posiadamy stery tylko z płytki dołączonej do k800i tu musimy wgrać stery od k810i do kabla
Możesz już włączyć telefon. Zobaczysz napis Please Wait (może byćw innych językach, np rosyjskim). Może to trochę potrwać, ale jak skończy, to możesz wybrać dowolny język (dowolny zawarty w FS i customizacji).
Dodam tylko ze jak robiłem wszystko jak jest tutaj napisane i jest OK
Model Telefonu: K800i
Sieć: Play
M2: 1GB
Imię: Simon
Soft: R8BF003; CID 53 Pomógł: 1 raz Wiek: 100 Dołączył: 21 Mar 2008 Posty: 50 Skąd: Toruń
Wysłany: 2008-06-18, 17:09
Jestem nie ogarnięty i chciałbym zapytać:
1. To jest tutorial na to aby z k800i i CID 53 zmienić soft na k810i i CID 53 ?
2. Czy po tym 'zabiegu' można wgrywać patche, elfy itp. ?
3. Jeśli na pytanie 2 odpowiedź jest TAK to - czy wgrywa się patche tak jak przy poradnikach z CID 52 ?
4. Jeśli na pytanie 2 odpowiedź jest TAK to - czy można wgrywać patche które są na ten sam soft (~003) lecz na CID 52? Czy CID ma coś do patchy (oprócz tego że na CID 53 jak do tej pory nie można ich wgrywać)?
5. Czy aby działał patch to trzeba mieć tylko odpowiedni soft do niego czy CID także?
5.1 wyjaśnienie - Chodzi mi o to czy z CID 53 i softem ~003 (lub tego z k810i) mógłbym wgrywać te patche co ludzie wgrywają z tym samym softem lecz CID 52.
6. Czy oprócz zmiany softu na ten z k810i coś jeszcze zmienia się w telefonie (np. stan pamięci wewnętrznej, jakiś wygląd czy coś) ?
gola [Usunięty]
Wysłany: 2008-06-18, 17:14
Nie ma możliwości patchowania
Można wgrać jak na razie sam soft. Tutorial dotyczy wgrywania softu na k800i z cid 53, można wgrać soft od k810, ale trzeba pobrać go na cid 53 i postępować zgodnie z tutorialem i dodatkowo pamiętać o pliku lighteffect z k800i - była mowa o tym na 4um już wielokrotnie.
tpa/preset/system/lighteffect/systemeffects
W wyglądzie telefonu nic nie ulega zmianie - otrzymujemy czysty soft .
Ostatnio zmieniony przez s 2008-06-18, 18:44, w całości zmieniany 2 razy
Ten soft nie dziala robilem wszystko tak jak trzeba przeszperalem gdzie sie da. Moglby mi ktos pomoc w sensie jak sciagnac simlocka z telefonu ktory byl w Orange tak by mogl dzialac w Plusie. Jakies linki do innych softow mile widziane.
gola [Usunięty]
Wysłany: 2008-06-24, 12:11
Kod:
http://www.share2flash.com/file/10432
ten soft z tad dziala na 100% bo sam go wgrywalem juz chyba z 3 razy . a na dobrego Cida wgrywasz ??? a tak pozatym jak masz Cid 53 to sam sima nie zdejmiesz , musisz isc do komisu i szykowac ok 40 zl
Pytanie od kompletnego laika, czy po wgraniu nowego softu (bez brandu) zgodnie z powyższym poradnikiem, otrzymam menu polskie, czy też angielskie i będę zmuszony dograć język polski?
gola [Usunięty]
Wysłany: 2008-06-24, 14:39
Smok napisał/a:
Pytanie od kompletnego laika, czy po wgraniu nowego softu (bez brandu) zgodnie z powyższym poradnikiem, otrzymam menu polskie, czy też angielskie i będę zmuszony dograć język polski?
Musisz wgrac soft zawierajacy polski jezyk szukasz na tym linku co podalem K800_R8BF003_FS_CENT_EUROPE_RED53.rar
K800_R8BF003_MAIN_GENERIC_WI_RED53.rar
dogrywasz costum dla cent europe i masz na 100%
a jesli masz simlocka sciagnietego patchem to daj sobie spokoj z sadzeniem softa bo bendziesz musial zabulic w komisie za sciagniecie .
Model Telefonu: SE P990i / SE W380i
Sieć: Orange
M2: 4GB
Imię: Piotr
Soft: W swoim K800i, którego nie posiadam? :P
CID: 49 Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 23 Sie 2007 Posty: 31 Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2008-06-24, 15:33
gola napisał/a:
Smok napisał/a:
Musisz wgrac soft zawierajacy polski jezyk szukasz na tym linku co podalem K800_R8BF003_FS_CENT_EUROPE_RED53.rar
K800_R8BF003_MAIN_GENERIC_WI_RED53.rar
dogrywasz costum dla cent europe i masz na 100%
a jesli masz simlocka sciagnietego patchem to daj sobie spokoj z sadzeniem softa bo bendziesz musial zabulic w komisie za sciagniecie .
Możesz także wgrać soft, i zakupić małe cudo, na przykład to:
Dziękuję ogromnie za odpowiedzi! Simlocka zdjętego nie mam, gdyż w chwili obecnej tego tak bardzo nie potrzebuje. Abonament trzyma mnie w Orange, aczkolwiek chciałbym się pozbyć tego ohydnego menu, które dostaje się od nich w prezencie
Model Telefonu: k800i
M2: 2GB
Imię: David
Soft: R8BF003
CID: 53
Wysłany: 2008-06-26, 02:14
Witam!
Mam CID 53 i trochę pozmieniałem rózne rzeczy w telefonie, takie jak menu, czcionkę, czy sterowniki. Chciałbym się dowiedzieć, czy jeśli wrzucę sobie softa tak jak napisane jest w tym poradniku, to będę musiał wgrywać to wszystko od nowa czy zostanie tak jak jest?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
gola [Usunięty]
Wysłany: 2008-06-26, 12:28
davv85 napisał/a:
Witam!
Mam CID 53 i trochę pozmieniałem rózne rzeczy w telefonie, takie jak menu, czcionkę, czy sterowniki. Chciałbym się dowiedzieć, czy jeśli wrzucę sobie softa tak jak napisane jest w tym poradniku, to będę musiał wgrywać to wszystko od nowa czy zostanie tak jak jest?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Wszystko zniknie .. Tak samo jakbys robił format dysku c w kompie ..
Tak bendziesz musiał wgrac sobie pliki od nowa ,,takie jak menu, czcionkę, czy'' (...)
Model Telefonu: SE K800i
Sieć: Play
M2: 1GB
CID: 53 Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2008 Posty: 90 Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-29, 20:44
testował ktoś fara z jdflasherem pod win vista?? bo sam far działa, a jdfllasher mi telefon wykrywa, lecz nie wiem czy nic się nie stanie podczas operacji na telefonie...próbował ktos tego pod vistą?? jak tak to wszystko wam działa??
post2:
Model Telefonu: Sony Ericsson K800i
Sieć: Plus GSM
Imię: Daniel
CID: 53 Pomógł: 23 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 240 Skąd: Janów Lubelski
Wysłany: 2008-06-29, 21:18
wgrałem softa z k810i i wszystko co jest opisane w tym poradniku i po wlaczeniu tel miga mi ekran na bialo co zrobic??
Model Telefonu: k800i
Imię: David
CID: 53
Wysłany: 2008-06-30, 01:03
Ja mam ten sam problem. Wgrałem sobie jednak R8BF003 i wszystko mi działa. Tylko dziwne to trochę, że na niektórych tylko telefonach nie można wgrać softa z k810i Wie ktoś dlaczego tak jest i czy da się z tym jednak coś zrobić?
Jestem nowy i z tego tutoriala nie rozumiem dwoch rzeczy :
1. O co chodzi z kustomizacją ?
2. co to znaczy ze z CID 53 nie mozną robić patchowania?
gola [Usunięty]
Wysłany: 2008-07-03, 14:11 Re: cid 53
grzechx napisał/a:
witam ,
Jestem nowy i z tego tutoriala nie rozumiem dwoch rzeczy :
1. O co chodzi z kustomizacją ?
2. co to znaczy ze z CID 53 nie mozną robić patchowania?
Kostumizacja to sa dodatki pod danego operatora . Tapety motyw , itp . linki
np
2
Nie mozna zmieniac np wyglandu otwarzacza ikonek bateri itp . To jest wlasnie patchowanie .
np